Ik ben de echte éxpert!

Echt waar, de expert in het voor l*l staan op het podium. Laat ik er een paar noemen.

Als zelfvertrouwen en presentatiecoach voor vrouwelijke ondernemers ben ik geen onbekende als het aankomt op blunders op het podium. Struikelen over mijn eigen voeten en languit gaan in een vol theater en dan een collega hebben die nog harder lacht dan het publiek.
Na een grapje vergeten dat ik een tand zwart had gemaakt en dus een show opvoerde breeduit lachend met een zwarte tand….Help. Dan hoef ik het gevalletje toiletpapier zeker ook niet nader te verklaren haha. Waarschijnlijk krijg je nu een beetje een idee van mijn blunders. Dat was natuurlijk toen ik zelf nog danste in binnen en buitenland. Deze ervaringen, hoe gênant ook, hebben me waardevolle lessen geleerd die ik nu toepas in mijn presentatie trainingen.

Deze ervaringen, hoe gênant ook, hebben me waardevolle lessen geleerd die ik nu toepas in mijn presentatie trainingen.

Buiten mij jarenlange striptease ervaring werk ik ook al meer dan 12 jaar als presentator op bedrijfsfeesten en daar heb ik ook mijn deel van uitdagende situaties meegemaakt. Presenteren voor ongeïnteresseerde groepen, constant onderbroken worden door kletsende toeschouwers en het omgaan met een publiek dat vergeleken kan worden met kleuters op red bull, het hoort er allemaal bij. Maar juist deze uitdagingen hebben mijn expertise in zelfvertrouwen op het podium verder ontwikkeld.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over het stigma van “striptease

De vooroordelen die daar mee gepaard gaan zijn van een ander niveau.
Al deze ervaringen hebben gemaakt dat ik de éxpert ben, in met zelfvertrouwen op het podium of voor een groep staan. Ik weet dat het niet altijd makkelijk is om zelfvertrouwen te krijgen in je presentatie. Mede doordat wij vrouwen onszelf goed kunnen saboteren.

Onze vaste ideeën

Vaak hebben wij een vast idee over onszelf en zijn daar niet snel vanaf te brengen. Dat varieert van, ik ga vast stotteren, ze lachen mij uit, ze zien gewoon aan mij dat ik zenuwachtig ben. En één die ook vaak voorkomt, ik weet zeker dat ze mijn angstzweet ruiken.

Het doorbreken van deze vastgeroeste overtuigingen is cruciaal voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen op het podium. Het begint met het realiseren dat zelfs als je met klotsende oksels presenteert, je de situatie onder controle kunt houden. Hier zijn enkele tips om podiumangst te overwinnen:

1. **Ademhalingstechnieken:** Diep ademhalen kan helpen bij het kalmeren van zenuwen en het verminderen van angst.

2. **Voorbereiding:** Een grondige voorbereiding op je presentatie geeft je het vertrouwen om met onverwachte situaties om te gaan.

3. **Positieve affirmaties:** Vervang negatieve gedachten door positieve affirmaties om je zelfvertrouwen te versterken.

4. **Interactie met het publiek:** Maak oogcontact en betrek het publiek bij je presentatie om een positieve sfeer te creëren.

5. **Acceptatie van imperfecties:** Realiseer je dat perfectie niet bestaat en dat kleine foutjes juist menselijkheid toevoegen aan je presentatie.

Conclusie: Als zelfvertrouwen- en presentatiecoach deel ik mijn persoonlijke reis van podiumblunders naar zelfverzekerdheid. Zelfs met een geschiedenis vol gênante momenten geloof ik dat elke vrouw haar angst voor het podium kan overwinnen en een zelfverzekerde presentator kan worden met de juiste mindset en technieken. Het is tijd om die vaste ideeën los te laten en te stralen op het podium

Wil jij nu ook eens vol zelfvertrouwen jezelf presenteren kom dan eens naar mijn Empowerment training

Presentatiecoach -Mona
Heb jij ook zo een verschrikkelijke stem?

Mona Schuitemaker

Ik ben de expert in zelfvertrouwen en presentatie training met 33 jaar ervaring op het podium. Ik help ondernemende vrouwen om een verpletterende uitstraling te ontwikkelen die perfect past bij hun dienst. Zodat zij zichzelf en hun product of dienst moeiteloos verkopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere blogs