Groot, Groter, Grootsheid: Waarom bescheidenheid niet altijd siert

Jezelf klein houden maakt je business kapot!

Goh, jij bent goed. En ik bedoel écht goed. Je zou zelfs de Messi of Beyoncé van je vakgebied kunnen zijn. Je concurrenten kennen je, je CV lijkt op een boekwerk van prestaties en ervaringen. Je zou denken dat je zwemt in klanten en leuke opdrachten, maar eh… dat valt vies tegen.

Nieuwe speler

Nu komt het vreemde deel. Er komt een nieuwe speler op de markt. Dit groentje heeft minder ervaring en kennis dan jij, maar binnen de kortste keren racen ze je voorbij alsof je stilstaat. Hun geheim? Ze staan op allerlei podia te schreeuwen dat ze de beste zijn. En voilà, iedereen gelooft ze.

Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg

Nou, dat is een beetje balen, nietwaar? Waarom is jezelf groot maken zo lastig? Misschien komt het door die oude schoolmeester die zei: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.”

Maar wacht even. Jezelf groot maken betekent niet dat je arrogant hoeft te zijn. Het gaat erom dat je jezelf waardeert en niet bang bent om dat te laten zien. Denk aan het als een soort “professionele zelfliefde”. Een beetje zoals die keer toen je voor het eerst een complimentje accepteerde zonder het te bagatelliseren. Weet je nog hoe goed dat voelde? Of toen je niet gelijk sorry zei toen iemand een andere verwachting had.

Pak je podium

Er is niets mis met het zeggen: “Ja, ik ben goed in wat ik doe.” Of, als je je dapper voelt, “Ik ben de beste!” En dan lekker met al je successen te strooien.

Dus, als je de volgende keer in de spiegel kijkt, vergeet dan niet om jezelf een knipoog en een duim omhoog te geven. Want, laten we eerlijk zijn, je bent best wel geweldig! En als die nieuwe concurrent voorbij kan razen met minder ervaring en kennis, dan kun jij dat ook.

Heb je er nog wat hulp bij nodig? Dan weet je mij te vinden hé.
Ik ben namelijk dé beste zelfvertrouwen en presentatiecoach voor ondernemende vrouwen.

Presentatiecoach -Mona
De presentatiecoach voor vrouwelijke ondernemers
Waarom je een goede pitch moet hebben

Mona Schuitemaker

Mona is een zelfvertrouwen en presentatie expert met 31 jaar podium ervaring. Zij leert ondernemende vrouwen hoe ze een verpletterende uitstraling krijgen zodat ze zichzelf en hun product of dienst makkelijk verkopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere blogs