7 presentatie tips voor vrouwelijke ondernemers

Je bent echt geen uitzondering, 80% presenteert niet ontspannen

Jezelf presenteren kun je leren

Als zelfvertrouwen en presentatie coach voor vrouwelijke ondernemers, weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om jezelf met zelfvertrouwen en overtuiging te presenteren. Of je nu een pitch geeft aan investeerders, een toespraak houdt op een conferentie, of gewoon jezelf wilt presenteren als expert in je vakgebied, hier zijn 7 tips om je presentatievaardigheden te verbeteren:

  1. Maak een sterk openingsstatement: Begin met een krachtig openingsstatement dat de aandacht van het publiek trekt en nieuwsgierigheid wekt over wat er gaat komen. Bijvoorbeeld, een persoonlijk verhaal, een opmerkelijk feit, of een prikkelende vraag. Ik begin altijd met te vertellen dat ik 13 jaar als stripteasedanseres heb gewerkt. Dan heb ik gelijk de aandacht van iedereen.
  2. Ben de expert: Als jij de expert bent over het onderwerp dan maakt het niet uit wat voor vragen ze gaan stellen want jij weet het antwoord. Mocht er nu toch een vraag komen waar jij geen antwoord op weet, zeg dat dan eerlijk en praat jezelf niet in de problemen.
  3. Wees beknopt en duidelijk: Houd je presentatie beknopt en to-the-point. Vermijd te veel details en zorg ervoor dat je boodschap helder en begrijpelijk is. Gebruik indien nodig voorbeelden. Ik zelf laat altijd de verschillen zien door het voor te doen.
  4. Maak contact met je publiek: Maak oogcontact met je publiek en betrek hen bij je presentatie. Stel vragen, vraag om feedback, en maak gebruik van interactieve activiteiten om echt contact met je publiek te krijgen.
  5. Gebruik lichaamstaal: Lichaamstaal is een krachtig hulpmiddel om je presentatie te ondersteunen en je boodschap te versterken. Gebruik handgebaren, maak gebruik van podiumruimte, en let op je houding en gezichtsuitdrukkingen om zelfverzekerd en overtuigend over te komen. De basis is altijd schouders naar achteren en borst vooruit en kin omhoog.
  6. Beheers je stem: De manier waarop je spreekt, is net zo belangrijk als wat je zegt. Zorg ervoor dat je duidelijk spreekt, met een goede intonatie en tempo. Raffel je tekst niet af, anders kom je onzeker over tijdens je presentatie.
  7. Bereid je voor: Last but not least, zorg ervoor dat je je goed voorbereidt op je presentatie als je nog niet veel ervaring hebt. Oefen je presentatie vooraf en vraag om feedback van collega’s of vrienden waarvan jij de mening belangrijk vind. Neem niet van iedereen advies aan.

Met deze tips kun je je presentatievaardigheden verbeteren en je boodschap met overtuiging en zelfvertrouwen overbrengen op je publiek.


Als je merkt dat deze tips niet genoeg zijn om je presentatievaardigheden naar een hoger niveau te tillen, neem dan deel aan een van mijn workshops of trainingen.

In mijn workshops en trainingen ga ik dieper in op de technieken en vaardigheden die nodig zijn om zelfverzekerd en overtuigend te presenteren. Ik geef je persoonlijke feedback en coaching, zodat je de specifieke uitdagingen die je hebt met presenteren kunt aanpakken en overwinnen.

Presentatiecoach -Mona
De kracht van presentatietraining

Mona Schuitemaker

Mona is een zelfvertrouwen en presentatie expert met 31 jaar podium ervaring. Zij leert ondernemende vrouwen hoe ze een verpletterende uitstraling krijgen zodat ze zichzelf en hun product of dienst makkelijk verkopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere blogs